Arrow Head Llac de Baratz, Sardenya Plana web d'en Josep Gregori i Font   Entrenador RFETA Llic 822   ROPEC 024407  


Inici
 
Presentació
 
Documents
 
Guia de lectura
 
Guiatge (FAQs)
 
Històric
 
Bibliografia
 
Vincles d'interès
 
Les fonts
 
Avís Legal

 


 

Guia de lectura Arc Nu

Fins no fa gaire tot el saber de què disposàvem en aquesta divisió tant apassionant provenia de pioners agosarats que havien anat acumulant experiència en els seus anys de pràctica esportiva, i coneixements per intercanvis amb altres arquers forans. L'Enric Sanllehí és la figura més destacada entre aquests intrèpits pioners, com ho demostra el seu palmarès esportiu, amb diversos títols de Campió d'Espanya.

La bibliografía és extremadament parca en temes relacionats amb l'Arc Nu. L'únic llibre al que podem referir-nos és:
 
    Don Stamp, "Field Archery", A. & C. Black, London, 1979
 
que conté entre altres temes relacionats amb el Tir de Camp, algunes seccions dedicades a l'Arc Nu.

Actualment no hi ha més fonts assequibles que els tècnics especialitzats d'altres contrades. En aquest sentit ens cal agrair a Jean Simon, anterior seleccionador de la FFTA, el seminari que ens va donar a La Roque d'Anthéron de l'1 al 3 de Maig de 2003, a una sel·lecció d'arquers catalans. I també a Vincenzo Scaramuzza, entrenador de l'equip nacional FITARCO, el curs que ens ha donat recentment, del 12 al 14 d'octubre de 2007 a Caldes de Montbui. Així com les indicacions i ajuts porteriors que rebem d'ells

Si tot just et vols iniciar, o encara no has fet cap curs d'iniciació et recomano que vegis uns consells bàsics i els documents que es mencionen allí.

La base de la tècnica ens la donarà el capítol 7 del Manual FITA de l'Entrenador:

Manual Entrenador FITA
Manual de l'entrenador
de 1er nivell FITA

Com a primera lectura específica podeu llegir el capítol d' "Elementos de Tiro de Campo FITA" dedicat a les tècniques d'apuntat sense visor, que en bona part prové del text de Don Stamp.

Manual Campo V11
Josep Gregori
 

Tot seguit l'article L'ancoratge en Arc Nu de Vincenzo Scaramuzza, ens presenta els pros i contres de diverses posicions d'ancoratge en l'ús del String walking.
Com a complement, resulta interessant la tècnica mixta proposada per Tom Bil, entrenador de l'equip d'Austria, en que es combinen dues tècniques prou conegudes per a obviar el problema de l'estimació de la distància, es tracta del String Walking combinat amb Gap Shooting.

Gaire bé tot el material que trobareu aquí prové de les fonts citades. Així podeu continuar la lectura amb el que va estar el resultat del seminari de Jean Simon, juntament amb l'experiència prèvia de l'Enric Sanllehí.

Arc Nu
J.Gregori, E.Sanllehí
2ªEd. Gener 2007
 

Document que conté explicacions sobre el String walking com a sistema d'apuntar més emprat, l'ajust del material degut a aquesta particularitat, indicacions sobre la tècnica de tir, i ajuts i aclariments per a competir en Tir de Camp.

En aquest punt es poden visionar unes presentacions en diapositives relatives a la postura òptima tècnicament:

Arc Nu Postura
POSTURA
3,18MB   -   38 diapositives

a la seqüència de tir en els seus elements estructurals i funcionals:

Arc Nu Sequencia
SEQÜÈNCIA DE TIR
2,32MB   -   31 diapositives
 
Basili-040625
SEQÜÈNCIA EN FOTOS
1,4MB   -   37 diapositives

i a com ajustar el material per a obtindre'n el millor, incidint en l'ordre de les accions a portar a terme, i en els resultats a obtenir:

Ajust Arc Nu
AJUSTAMENTS DE L'ARC NU
0,79MB   -   31 diapositives

Per acabar d'estudiar la tècnica, res millor que endinsar-vos en l' "Anàlisi tècnica de la postura" de Vincenzo Scaramuzza.

Anàlisi Postural
Vincenzo Scaramuzza
 

Per a la inexcusable preparació física, els exercicis tècnics, els diversos tests, i la programació de l'entrenament referiu-vos a la guia de lectura específica.

Serà un bon complement de lectura, tant per la part de material com per la tècnica tot el que conté la guia de lectura per a recorvat, i en particular la "Guia de Referència per a Arquers de Recorvat" de Murray Elliot:

Archer's Reference v5
Archer's Reference v5
 

o les "Proves de posada a punt de l'arc" de Steve Ellison:

Ellison
Steve Ellison
 

sempre tenint en compte que en la majoria d'ajustos situarem els dits sobre la corda a una distància mitja, per a òptima resposta a totes les distàncies.


 


 
© JGiF
 
Històric 
 
Contacte
e-mail
 
Altres documents
 
Guia Camp FITA
Guia de Camp FITA

 
Reglament FITA
Reglament WA de Camp

 
Hunter+Field
V. Sacaramuzza

 
Xotti 2003 v3
Tiziano Xotti